چرخ گوشت خانگی به منظور خرد یا اصطلاحا چرخ کردن گوشت استفاده میشود و جزو وسایل ضروری خانهها محسوب میشود که بسیاری از افراد در زمان تهیه جهیزیه و یا سالهای پس از ازدواج، به دنبال خرید آن میباشند.
چرخ گوشت خانگی
چرخ گوشتهای خانگی انواع گوناگونی داشته که با ظرفیتها و قدرتهای گوناگون تولید شده و مورد استفاده قرار میگیرند. انواع مختلفی از سوسیس و کالباس با این دستگاه تهیه میشود. همچنین با این دستگاه میتوان گوشت گوسفند، گوساله، مرغ، ماهی و بسیاری از سبزیجات را چرخ و خرد کرد. بسیاری از افرادی که میخواهند در خانه شیرینی تهیه کنند میتوانند از این دستگاه جهت ورز دادن بهتر و راحتتر خمیر شیرینی استفاده کنند. این گونه خمیر شیرینی یکدستتر و خوشپختتر میشود.
انواع مختلفی از چرخ گوشت تولید شده که ابزارها و تجهیزات جانبی دارند و با استفاده از آنها میتوان در اندازه و اشکال مختلفی گوشت را چرخ کرد.
نسل قدیمی چرخ گوشت خانگی توسط دست و چرخاندن اهرم دستگاه عمل چرخ کردن را انجام میداد. اما امروزه انواع مختلفی از چرخ گوشت تولید شده که به وسیله نیروی برق، چرخ کردن را انجام داده و بسیار قدرتمند میباشند.
چرخ گوشتهای قدیمی هنوز در کشورهای کمتر توسعه یافتهای که قدرت خرید مردم پایین است استفاده میشود. مانند کوبا، ونزوئلا، کره شمالی و…
دقت کنید که چرخ گوشتهای موجود قدرت و گنجایشهای مختلفی داشته و در طرحها و رنگ های گوناگونی با نامهای مختلف موجود هستند. به همین منظور انتخاب چرخ گوشت مناسب شما نیازمند توجه به فاکتورهای مهم بوده و میتواند کمی دشوار باشد.
فاکتورهای مهم خرید چرخ گوشت خانگی:
خرید چرخ گوشت خوب و با کیفیت نیازمند توجه به فاکتورهای مهم و ضروری است.
از جمله این فاکتورها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
قدرت دستگاه:
انواع گوناگونی از چرخ گوشت موجود است که هرکدام قدرتهای مختلفی دارند.
هنگام خرید چرخ گوشت، به میزان قدرت آن که با واحد وات نشان داده میشود دقت کنید. بهترین قدرت یک چرخ گوشت مناسب، ۱۴۰۰ تا ۲۰۰۰ وات است. لازم به ذکر است که محصولاتی با قدرتهای کمتر نیز موجود میباشند، اما استفاده از آنها برای چرخ مقدار زیاد گوشت توصیه نمیشود.
جنس بدنه و تیغه دستگاه:
جنس بدنه و تیغه چرخ گوشت خانگی از اهمیت زیادی داشته و تیغه و قطعات داخلی دستگاه حتما باید از فلز ضد زنگ بوده و کیفیت بالایی داشته باشد. زیرا این گونه طول عمر دستگاه افزایش یافته و از فرسودگی قطعات در اثر استفاده و شستشو جلوگیری میشود.
راحتی در شستشو و تمیز کردن:
هنگام خرید سراغ چرخ گوشتهایی بروید که قطعات داخلی آنها به سادگی قابل باز شدن و جداسازی باشد تا هنگام شستشو بتوان سریعا دستگاه و قطعات داخلی را تمیز و شستشو کرد.
تیز بودن و برندگی تیغه:
حتما به تیز بودن و برندگی تیغه دقت کنید، زیرا وظیفه اصلی چرخ کردن توسط تیغه انجام شده و اگر تیز نباشد باعث له شدن گوشت میشود. حتی ممکن است به دستگاه فشار وارد کرده و آسیب برساند.
دیگر ویژگی های چرخ گوشت خانگی:
ویژگی های دیگری نیز وجود دارد که اهمیت کمتری داشته اما میتواند باعث تمایز بین محصولات گوناگون شود. برخی از این ویژگیها عبارتند از:
- وزن کم و راحتی در جابجایی
- ابعاد مناسب سینی گوشت
- پایههای ضد لغزش
- طول سیم مناسب جهت دسترسی راحتتر به برق
- وجود محفظههای جمع کردن سیم
- داشتن روکش محافظ
بهترین برندهای چرخ گوشت:
چرخ گوشت برندهای مختلفی دارد که از بهترین آنها میتوان به برندهای زیر را نام برد:
- براون
- بوش
- پاناسونیک
- تفال
- ناسیونال
- فیلیپس
- مولینکس
- همیلتون
- هاردسون
- پارس خزر
نکات مهم در استفاده از چرخ گوشت خانگی:
- هنگام کار با چرخ گوشت، موارد زیر را رعایت کنید تا کارایی و طول دستگاه افزایش یابد.
- قبل از استفاده دستگاه، قطعات داخلی، محفظه و لوله آن را تمیز کنید، زیرا ممکن است گرد و غبار، اشیای ریز یا حشرات ریز در آن وارد شده باشند.
- قبل از چرخ کردن گوشت، آن را به دقت بشویید و تمیز کنید تا هنگام چرخ کردن، مواد اضافه و خون وارد دستگاه نشود. این کار باعث از بین رفتن آلودگیهای گوشت نیز میشود.
- قبل از چرخ کردن گوشت، مدتی آن را درون یخچال یا فریزر قرار دهید تا کمی سرد و سفت شود. زیرا این گونه دستگاه راحتتر گوشت را خرد کرده تیغه دستگاه فشار کمتری متحمل میشود. (دقت کنید که گوشت نباید یه بزند. از قرار دادن گوشت یخ زده درون چرخ گوشت بپرهیزید.)
- پیشتر ذکر کردیم که سبزیجات را نیز با چرخ گوشت میتوان چرخ و خرد کرد، اما توصیه میگردد از چرخ کردن مواد آبدار خودداری شود. زیرا سبزیجات و مواد آبدار هنگام چرخ شدن، آب زیادی ایجاد کرده و ممکن است وارد موتور دستگاه شده و به آن آسیب بزند.
- بهعلاوه چرخ کردن مواد آبدار باعث وارد شدن فشار به دستگاه و کاهش بازدهی کار خواهد شد. توجه: هرگز پیاز را با چرخ گوشت خورد نکنید، زیرا قطعات داخلی دستگاه فرسودگی میشوند.
- بعد از هر بار استفاده از چرخ گوشت، قطعات داخلی و درون محفظه آن را به خوبی تمیز و شستشو نمایید. این کار از ایجاد و تکثیر آلودگی در دستگاه جلوگیری کرده و خطر بروز مسمومیت و بیماری را کاهش میدهد، همچنین از فرسایش، زنگ زدگی و کند شدن تیغه جلوگیری میکند.
- هنگام استفاده از دستگاه آن را در ارتفاع مناسب نسبت به بدن خود بگذارید تا بتوانید راحتتر از آن استفاده کنید. این گونه فشار وارد شده به کمر و شانه کاهش یافته و احتمال آسیب دیدگی کاهش مییابد.
- پس از هر بار استفاده از دستگاه آن را خاموش کرده و به حالت روشن رها نکنید، زیرا این گونه دور موتور دستگاه بالا رفته و به تدریج قطعات موتور فرسوده میشود.
- توصیه میشود با توجه به میزان استفاده خود از این وسیله، به صورت دورهای در خصوص بررسی و سرویس دستگاه اقدام و از سالم بودن قطعات آن اطمینان حاصل کنید. ترجیحا هر ۶ ماه یکبار جهت انجام این کار به نمایندگیهای مجاز مراجعه کنید.